Het logo van Geertje de Ceuleneer

Audiodescriptie

Audiodescriptie of AD is een techniek die bedoeld is om theater, film, televisie, musea, live evenementen toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. In onze visuele wereld is er veel informatie die wordt overgedragen door beelden. Een audiobeschrijver vertaalt wat er te zien is, om de beleving voor mensen met een visuele beperking te vervolledigen.

Bij mediaproducten als film vertelt een extra stem tussen de dialogen door welke gezichtsuitdrukkingen, reacties,  decor, landschappen, handelingen en gebaren er te zien zijn. Die elementen vertellen een belangrijk deel van het verhaal. De stem komt via een extra geluidsspoor of is in de klankband gemixt. Bij live events is de beschrijver aanwezig en vertelt op het moment zelf wat die ziet.

De audiodescriptie kan zakelijk of meer vertellend zijn. De stijl kan ook creatief een deel van het verhaal worden. In het theater experimenteren ze daar bijvoorbeeld mee. Geertje  zoekt ook naar nieuwe manieren, onlangs bij een fototentoonstelling van Dito en voor haar kinderboek bij Studio Sesam

0:00 / 0:00
Jij mag ook - begin